Veldzuring

Deze plant groeit vooral goed op (over)bemeste gronden en bij voorkeur dan op leemgronden. Ook langs wegen en paden is het vaak te zien. Soms komt het zo veelvuldig voor op een weiland dat het er rood tot roestbruin van kleurt ...


Wat te plukken:

Alleen het zaad kan gegeven worden. Het blad heeft een twijfelachtige reputatie en moet dus NIET worden verstrekt...


Groeiperiode:

Van mei tot en met augustus...


Bijzonderheden:

Van de Veldzuring is een heerlijke bouillon te trekken (voor ons mensen). Hiervoor 40gram jonge bladeren van deze plant (die dus niet aan de vogels mag worden gegeven), 20 gram sla, 10 gram spinazie en 20 gram, 10 gram snijbieten (zeldzaam in de supermarkt en alleen verkrijgbaar bij de betere groenteboer) en 10 gram kervel. Laat deze groenten 20 minuten in kokend water met een klontje boter op laag gas staan. Schep daarna de resterende groente eruit en serveer de bouillon warm. De blaadjes van de Veldzuring geven tevens salades een lekkere frisse smaak. Echter LET OP; mensen die last hebben van maagzuur, jicht, reume of niet tegen oxaalzuur kunnen moeten de bladeren of het bouillon niet eten ...