Mijn collega Hans Prijs was eigenlijk degene die mij na het overlijden van mijn Agapornis Na'im, stimuleerde weer eens in de vogels te gaan. Eigenlijk bracht hij me ertoe om na ruim een half jaar zonder vogels, eens naar een beurs te gaan. Een vogelbeurs, bijvoorbeeld die in Boskoop op elke eerste zaterdagmorgen van de maand. Ik had nog niet eerder met dit fenomeen kennisgemaakt en was reuze benieuwd...

Je zult begrijpen dat voor een vogelliefhebber en dan met name de kromsnavelliebhebber. Het er met honderden van die vogels samen interessant toeven is. Ik was zwaar onder de indruk van dit wereldje. Het was hartstikke leuk. Natuurlijk waren er handelaren die in vogels alleen handel en wandel zien. Maar het merendeel is gewoon kweker en heeft mooie vogels in de verkoop. Ik leerde al snel dat je goed op de kenmerken van de diverse vogels moest letten. Want sommigen zagen er niet zo goed uit of zaten minder goed in de veren. Maar alleen de kenner ziet dan dat er nog heel veel goeds uit te halen valt. De portemonnee is dan een tweede. Want ik heb echt prijzen gehoord van tussen de 500 en duizend gulden voor 'simpele' kleine parkieten. Het gaat dan puur om de kleurmutatie.

Enfin, helemaal geraakt door al die enthousiaste mensen heb ik eens geinformeerd naar het lidmaatschap bij een vogelbond. Uiteindelijk ben ik met officieel kwekersnummer 2KWL lid geworden van de Nederlandse Bond van Vogelliefhebbers. Daarna ben ik eens gaan praten met de plaatselijke vogelvereniging (Icarus). Via hen ben ik met de kwekers Jaap en Erik in contact gekomen. Jaap heeft onder meer de Bourkes Parkiet in de kweek. en Erik onder andere de Zebravink, Agapornide en Catharinaparkiet. Beiden vertelden zeer interessante verhalen over hun eigen kweek, vogelsoorten en dergelijke (zoals aard en karakter). Wat het uiteindelijk geworden is kunnen jullie elders op deze site lezen.

Maar, om weer terug te komen bij mijn collega. Hans heeft er weer voor gezorgd dat ik het vogelhouden weer als hobby ging zien. Dat vind ik niet alleen leuk maar ook na dat eerste beursbezoek ben ik nog eens met hem weggeweest. Ongetwijfeld zullen er nog vele zateredagen volgen.

Deze pagina heb ik uiteindelijk speciaal gebouwd voor Hans. Dit om andere vogelsoorten die gekweekt en gehouden kunnen worden in Nederland ook eens in het voetlicht te zetten. Misschien dat ik hier binnenkort nog aanvullende informatie bij plaats.

Hans, BEDANKT voor je ideeen en motivatie en door jou ben ik toch maar mooi offcieel geregistreerd parkietenkweker geworden.

Hartstikke tof !

* * *